fbpx

“BODI MOČNA ŽENSKA!”, SO JI DEJALI.

“Kaj pomeni močna ženska?”, vprašam. Ljudje obmolknejo. Usta se zaprejo. Dih zastane. Moje oči pa še vedno strmijo k njihovim, da bi naposled le prišle do odgovora. Saj veš. Močna. Tista, ki zna izbrati sebe. Saj veš. No to. Hm… Mi odgovorijo️. “Močna? Torej, da pokažeš moč in navzven kažeš svojo moč, podiraš ljudi in ne glede na vse, hodiš. Hodiš po sebi, drugih in slediš sebi? Kaj to sprašuješ.. No dajmo se zdaj pogovarjat nekaj drugega”, pravijo.

Zvečer pred spanjem odprem svoj dnevnik, kjer napišem z velikimi tiskanimi črkami in se povežem… “Kaj je močna ženska?” , še enkrat vprašam. Pisalo sledi, ne vem, če meni ali jaz njemu. Piše tako hitro, da ne utegnem razmišljati kaj je napisalo. Napiše…

Draga ženska.

Močna si takrat, ko si dovoliš, da siješ. Ko si dovoliš, da tekom dneva priznaš, da česa ne zmoreš. Ko tekom dneva priznaš, da bi se najraje zaprla med 4 stene, samo da ti ne bi bilo treba poslušati joka, ko nemočna sediš tik ob sobah svojih otrok in razmišljaš kako sama NAPREJ. Močna si takrat, ko vsak dan vstaneš v upanju, da bo današnji dan drugačen, kot pa si ga preživela včeraj. Močna si takrat, ko navkljub številnim napakam, ki jih najdeš na sebi, še vedno najdeš tisto eno lepo prednost na sebi, ki ti vsaj za trenutek nariše nasmeh na obraz. Ko priznaš da nečesa ne zmoreš. Da priznaš, da se še učiš. Da potrebuješ oporo, tudi če ves svet navzven misli, da si mojster, ki tekom dneva lahko postori vse kar te ljube dušice okrog tebe prosijo, da stori. Močna si takrat, ko poveš stvarem, ki ti niso ljube, NE. Močna si takrat, ko si ne ustvarjaš iluzije, da si srečna, če v tebi trenutno gnije nekaj kar sploh ne veš ubesediti. Močna si takrat, ko iščeš, kaj ti je ljubo. Ko odrineš, kaj si ne želiš. Ko pokukaš izven meja, ki si jih ustvarila zase. Ko prekineš pričakovanja drugih, ki so si jih ustvarili zate. Močna si takrat, ko se nasmejiš. A ne, ko si drugi zate to želijo. Ko se nasmejiš, ker si tega želiš. Ko srce zaigra tebi najljubšo melodijo, pa čeprav je to melodija, ki te spomni na težke čase. Ko nizaš svoj uspeh, pa čeprav je za začetek to obešanje fotografij na steno.

Močna si, ko priznaš, da si lahko. Ti, zares TI.

Lička gor,

Amadea*

Foto: Simon Škafar, Andi Vuk