fbpx

ČUSTVA

ČUSTVA so duševni procesi ali stanja, ki odražajo človekov vrednostni odnos do zunanjega sveta ali samega sebe. Sprožijo se v situacijah, ki se nam zdijo pomembne. Včasih se nam morda zdijo nepotrebna in nekoristna ali pa velikokrat slišimo med različnim interakcijami tekom dneva: »Bodi močen, NE bodi žalosten; NE prestraši se; NE bodi jezen; NE veseli se; NE zavračaj, NE! Sploh negativna čustva so tista, ki so težje sprejeta. A ko bi vedeli koliko o sebi nam povedo ravno ta.

Pomembno je vedeti, da čustva doživljamo vse od rojstva, vendar so sprva zelo nedoločna- občutimo jih kot prijetno ali neprijetno splošno vzburjenje (ugodje, neugodje).Zaradi neprijetnih čustev se lahko slabo počutimo, smo frustrirani… Se pa že v prvih mesecih življenja začnejo oblikovati osnovna čustva, kmalu za njimi pa tudi bolj sestavljena. Splošno soglasje med znanstveniki danes je, da osnovna čustva, ne glede na to, koliko jih je veliko, služijo kot osnova za bolj zapletene in subtilne emocije, ki sestavljajo človeško izkušnjo. Tako nas poženejo v akcijo in usmerjajo našo pozornost. Ob tem se hitro oblikujejo odzivi bioloških sistemov: mimika obraza, napetost mišic, glas,… določijo pa tudi naš položaj glede na okolje in nas pritegnejo k določenim ljudem, predmetom, dejanjem in idejam, od drugih pa nas odvračajo.

Ponavadi se izogibamo tistim objektom in dejavnostim, ki povzročajo negativna čustva, usmerjamo pa se k tistim, ki v nas vzbujajo pozitivna čustva. Lahko so tudi močnejša od naše racionalne volje in se zato vedemo v nasprotju s svojimi željami ali v nasprotju s tem, kar bi bilo za nas morebiti najboljše.

Če povzamem, komponente ČUSTVA so:

  • Subjektivno doživetje čustva (introspekcija).
  • Kognitivne ocene (vrednostne presoje, interpretacije), povezane z doživljanjem čustva in z okoliščinami.
  • Fiziološko vzburjenje in z njim povezane spremembe v delovanju telesa.
  • Zunanji (vedenjski) izrazi (mimika, geste, drža telesa).
  • Pripravljenost na aktivnost (oz. na vedenje, usmerjeno k cilju).

Bi zaključila zdaj z Lička gor, ampak v redu je, da si dovolimo tudi kdaj dati lička dol. Je pa bistveno, da tam ne ostanemo predolgo in se spet usmerimo na pozitivne vibracije okrog sebe. Si dopuščamo možnost in si damo priložnost. Da sprejmemo čustva in se skozi njih premikamo.

Pomembno je, da poznamo čustva in se jih naučimo prepoznavati ter pravilno umestiti pri sebi in pri drugih. Zakaj je to tako pomembno pa na kratko v spodnjem videu.  

Lička gor,

Amadea*