fbpx

KAKO ZAČETI DELATI NA SEBI?

Delo na sebi pomeni, da si v življenju vzamete energijo, čas in se osredotočite nase ter vzpostavite bolj zdravo ravnovesje, kjer porabite ustrezno količino časa za izboljšanje lastnega stanja. Da začnete delati na sebi, vam ni potrebno najprej biti bolan, da potem začnete malo osebnostno migati in se zavedati, da je nekaj potrebno spremeniti, da vam bo boljše. Smo v prijateljskih, partnerskih odnosih ter tudi v družinskih odnosih. In pogosto nam interakcije, komunikacija z njimi pokažejo, kjer vse se skrivajo naše rane in na kaj točno nam pritiskajo. V partnerskih odnosih lahko pozabimo nase, pozabimo svoje potrebe in pač smo. Če se dolgo časa naše potrebe ne uresničijo ali pa se naši načrti večkrat zavrnejo, medtem ko obupno poskušamo poskrbeti za nekoga drugega, se težko počutimo pozitivno. Običajno je, da ljudi okrog sebe začnemo kriviti za vse, kar gre narobe – vključno s slabimi odločitvami, ki smo jih naredili tudi mi.Verjamem, najbolj enostavno bi bilo, da bi se vsi lahko čez noč spreminjali na bolje. Zaželel bi si: »Ah, jutri bom pa kar naenkrat samozavesten in ničesar se več ne bom bal.«, a kaj kmalu spoznamo, da temu ni tako. Da delo na sebi ne pomeni imeti močno željo in potem delati na temu samo en dan. Delo na sebi pomeni, da najprej ozavestimo kaj in zakaj nekaj pri sebi želimo spremeniti. Zakaj želimo napredovati? Kaj je tisto kaj nam pritiska na rane? Zaradi koga sploh želimo delati na sebi? Zaradi drugih?Ker, če je to razlog, vam povem, da ne bo šlo.

Delo na sebi pomeni, vztrajnost, borba, velikokrat s samim s seboj. Me je enkrat ena gospodična vprašala za nasvet, kako začeti delati na sebi in sem ji povedala, da pot nikoli ni enostavna in da ni čudežnih receptov, ki bi te iz verzije A- takoj pripeljala do verzije B. Par nasvetov je uporabila, nato pa obupala, ker je bila prepričana, da ne delujejo. Po njenih besedah, če bi delovali, bi ona v enem tednu usvojila delo na sebi in bi se končno lahko spremenila. Žal ne gre tako. Kot sem napisala, najprej se moramo sploh vprašati: »Zakaj želim delati na sebi? Se želim boljše počutiti?« Pri tem naj te opomnim, da boš velikokrat nihal. Vsekakor bodo dnevi, ko boš vse naučeno lahko spravil v prakso in boš izredno napredoval. Bodo pa prišli dnevi, ko ne bo šlo, ko ne bo steklo. Ko se ti bo vse porušilo. Imel boš dneve, ko bi samo bral knjige in jih srkal vase kot v 10 letih šolanja skupaj. Bodo pa prišli dnevi, ko ti ne bo za knjige in ti ne bo za nič. Sama menim, da imamo velikokrat zamere do sebe. Že vnaprej smo prepričani, da delo na sebi ne potrebujemo. Da morajo na sebi delati le tisti, ki so v krizi. Koliko obsodb, mar ne? V prvi vrsti do sebe. Sčasoma se nezadržno ta zamera lahko prikrade v vse, kar počnemo. Kot strup, ki se širi v naše misli, besede, govorico telesa, ton glasu in reakcije. Tam je in vsi ga lahko vidijo.Kaj se zgodi, ko za vse slabo v našem življenju krivimo nekoga drugega? Brezupnost. Nemoč, nemoč. Ko ima nekdo drug vso moč – čeprav smo ji morda dali nekaj od nje – sčasoma ne vidimo koristi, da bi delali na sebi.Se kdaj tako počutiš? – kot da nima smisla delati na sebi? To je obup – in morda je znak, da predolgo zanemarjate svoje potrebe, in dajete svojo moč nekomu drugemu in opuščate mesto kapetana lastne ladje.

Bo težko? BO? Bodo dnevi, ko se boš iskal? Oh, bodo! Boš kdaj jokal, se kdaj jezil? BOŠ!Bo s tem, ko se boš spreminjal in osebnostno napredoval – iz tvojega življenja poslovilo kaj ljudi? Vsekakor. Bo vredno? Bo.

P.S: V videu s kartami prikazujem, kako se odločamo, da bomo delali na sebi. Včasih izberemo preveč lastnosti, preveč stvari na katerih bomo delali. Enostavno je preveč in ne zmoremo. Vse se poruši. In obupamo.

Ta teden začni z eno lastnostjo/stvarjo. Naučeno, prebrano uporabi v praksi in ne imej le v mislih in glavi. Naučeno preizkusi v različnih situacijah, ob različnih ljudeh. In delaj na sebi, zaradi sebe. Da boš ti ok. Ti pomirjen. Se ti imel rad in naučil objemati. Najprej sebe.

Lička gor,

Amadea*