fbpx

GRDA SEM!

»GRDA SEM!«, mi je je rekla gospodična v pogovoru preko Zoom-a. “Vem kako se počutite. Tudi jaz sem pred par dnevi bila sama sebi.”, sem ji odgovorila. Gledala me je z bledim. In vprašala: »Zakaj, kako?«, »Ne govorite si to!”, mi je rekla. Z razlogom sem bila 3 minute tiho. Mislila je, da sem žalostna. Potem sva se nasmejali, ker je vedela kaj ji želim sporočiti.

Pred časom sem tudi sama doživela eno majhno nesrečo. Zdaj bi rekla, da hkrati tudi eno veliko srečo. Ker me je spomnilo na to kar resnično šteje, navkljub negativnim notranjim monologom, ki jih imamo, ko se nam pripeti nesreča. Takrat sta me meni ljubi prijateljici spomnili- KDO SEM.

Hitro lahko zdrsnemo, svet se nam zamaje pod nogami. V ogledalo si lahko povemo vse žaljivke tega sveta. Le to, da smo okej, ne. Če pogledaš na fotografijo, bi vse te grozne besede povedal/-a nekomu, ki ga imaš rad/-a (prijateljici/prijatelju/mami/očetu/partnerju/bratu/sestri/otroku…) ?

NE? Ne, ker veš, se verjetno zavedaš, da bi jih to prizadelo. Zakaj vse te besede potem tako vztrajno govoriš sebi?

Veš poznam otroka, ki ima veliko materino znamenje sredi obraza. A on živi. Ko bi videli kako zelo živi. Srečen, vesel. Igriv, pristen. Prava radost ga je. Veš poznam gospo, ki ima pri svojih 30 letih zguban obraz, a vem zakaj ga ima. Ne mine dan, da se ne bi trudila poskrbeti za svojo družino, ker je žal ostala čisto sama s tremi otroki. Poznam gospo, ki se zjutraj zbudi s temnimi kolobarji okrog oči in se jezi, da ji ne uspe s korektorji prekriti le teh. Pozablja pa, da hodi v dve službi, da preživi. Poznam dekle, za katero pravijo, da je presuha. A ne vedo, da pravkar piše zgodbo o tem kako se je borila z anoreksijo.

In ja, ko si boš na glas povedala, da si lepa, se boš mogoče na začetku počutila čudno. Ker tako zelo si nismo navajeni povedati lepih stvari. Medtem, ko bi si 30x negativnih stvari o sebi takoj vrgli v obraz. Za ene boš mogoče samovšečna, ker si praviš, da si lepa. A nima veze. Vedi, da si. Ker lepota ni samo obraz. Je več. Je pozitivno mnenje o sebi. In nima veze, če imaš dva mozolja na obrazu, brazgotine, podočnjake, gube ali karkoli na telesu kar ti ne da miru. Za ene boš kdaj premalo ali pa spet preveč… občutljiva, preveč čustvena, preveč pametna, preveč lena, preveč ________(dopolni sama), a vedno dovolj zase. Naj te to vodi. In besede na moji fotografiji ne bi povedala svojim okrog sebe. Zakaj jih tako vztrajno govoriš sebi? Zdaj pa najdi slikico, kjer si sama sebi zadostna. In vse te moje negativne besede na fotografiji zamenjaj s pozitivnimi.

Kar govoriš sebi je res pomembno in vpliva na tvoje mentalno zdravje. In daj sam/-a sebi spoštovanje, ki ga daješ drugim.

Naj te dan objame kot bi si ti želel/-a objeti koga drugega.

Lička gor,

Amadea